Imate pitanje?

kontaktirajte nas!

x
Email:

Pitanje:

Certificiramo..

 • Obveza certificiranja
  detaljnije
 • Zgrade
  stambene, poslovne, nestambene detaljnije
 • Kuće i stanovi
  Nove i postojeće kuće i stanovi detaljnije
 • SAVJETI
  vlasnicima starih stanova i kuća
  detaljnije
 • Preporučamo
  linkovi, literatura i savjeti
  detaljnije
 • Naša kolumna
  članci iz časopisa Hausbau
  detaljnije

Savjeti

Savjeti

"Staklenički" plinovi su prirodni dio atmosfere i zapravo su njezin saveznik. Naime, njihova je zadaća da zarobe sunčevu toplinu, održavajući tako temperaturu zemljine površine na razini potrebnoj za život na Zemlji. Što se onda to dogodilo da su saveznički plinovi postali naši neprijatelji?

Odgovor je vrlo jednostavan. Svakodnevno korištenje energije je postalo sastavni i neizostavni dio našeg života, kojim se često koristimo bez razmišljanja, pogotovo kad je u obliku električne energije. Nitko se tako u svakodnevnici previše i ne zamara, činjenicom da većina električne energije dolazi od spaljivanja fosilnih goriva kao što su ugljen, plin ili ulje. Sve navedeno uzrokuje veliko nakupljanje ugljičnog dioksida u atmosferi što doprinosi globalnom zatopljenju ili tzv. efektu staklenika. Zapravo smo napravili veliki nesklad, kojeg energetskom učinkovitošću svi zajedno nastojimo vratiti u ravnotežu. Stoga, spaljivanje fosilnih goriva za dobivanje energije nije sam po sebi najveći problem u stvaranju efekta staklenika, problem leži i u nama samima.

Biti energetski učinkovit znači činiti promjene u svakodnevom životu na način da one rezultiraju smanjenjem energije koju koristimo za svakodnevne životne potrebe (grijanje, rasvjeta ...). Smanjenje potrošnje energije nije nužno povezana s tehničkim ili financijskim aspektima (ugradnja adekvatne stolarije na objektu, toplinska zaštita objekta, korištenje energetski učinkovitijih kućanskih aparata i sl.). Vrlo dobre i financijski manje zahtjevne rezultate možemo postići i samom promjenom životnih navika i boljom organizacijom

Ljudi, koristeći svakodnevno energiju i uzimajući je zdravo za gotovo, nepotrebno je rasipaju u puno većim količinama od one koju zapravo trebaju. Zato je važno da; Štednja energije

 1. sami naučimo učinkovito koristiti te ne obnovljive prirodne resurse (fosilna goriva; ugljen, nafta i plin)
 2. promjenimo način razmišljanja, okrenemo se obnovljivim izvorima energije (sunce, vjetar, hidro energija, biomasa, geotermalna energija, energija morskih valova, plime i oseke)
 3. te postanemo osvješteniji i ekonomičniji.

 

Ušteda energije ima daleko veći cilj od same uštede na računima.
Njezin primarni cilj i smisao je zaštititi okoliš, sačuvati ga za nas i za buduće generacije.

Ušteda energije

Partneri