Imate pitanje?

kontaktirajte nas!

x
Email:

Pitanje:

Certificiramo..

 • Obveza certificiranja
  detaljnije
 • Zgrade
  stambene, poslovne, nestambene detaljnije
 • Kuće i stanovi
  Nove i postojeće kuće i stanovi detaljnije
 • SAVJETI
  vlasnicima starih stanova i kuća
  detaljnije
 • Preporučamo
  linkovi, literatura i savjeti
  detaljnije
 • Naša kolumna
  članci iz časopisa Hausbau
  detaljnije

Kuće i stanovi


Kuće i stanovi

Energetsko certificiranje zgrada je dio od niza mjera koje se uvode diljem Europe, a koje bi trebale pomoći, smanjiti emisije ugljičnog dioksida zgrada, time i borbu protiv klimatskih promjena. Ta je novost zapravo implementiranje europske direktive iz 2002. godine o energetskim svojstvima zgrade i činjenice da zgradarstvo troši oko 40 % ukupno proizvedene energije i tako je s razlogom njezin najveći pojedinačni potrošač.

Obveza energetskog certificiranja objekata u Hrvatskoj uvedena je 01.travnja 2010. godine, s rokom implementacije za zgrade javne namjene do lipnja 2012. godine, a za ostale objekta do dana pristupanja hrvatske u članstvo u EU.

Za vlasnike stanova, kuća ili poslovnih prostora to znači da danom ulaska Hrvatske u EU, stan ili poslovni prostor u zgradi građenoj prije 1. travnja 2010. neće moći biti prodan ili iznajmljen bez ENERGETSKOG CERTIFIKATA - dokumenta koji predstavlja univerzalnu ocjenu svojstava, stanja i potrošnje energije objekta, na temelju kojih je moguće izvršiti predviđenu klasifikaciju.

U današnje vrijeme porasta cijene energenata takva ocjena stanja kroz ENERGETSKI CERTIFIKAT može biti odlučujuća u donošenju odluke prilikom kupnje, iznajmljivanja ili unajmljivanja određene nekretnine, budući energetski certifikat može ukazati na propuste i eventualne manjkavosti koji dovode do neracionalne upotrebe energije, a u popis predloženih mjera na certifikatu može pomoći da;

 • - nekretnina prijeđe u bolji energetski razred,
 • - time smanji potrebu za energijom,
 • - te osigura veću prodajnu cijenu na tržištu.

Potrošnja energije

Objekti i nekretnine u višem energetskom razredu (što znači da troše manje energije i da im je manja emisija CO2 u okoliš) postižu na tržištu više cijene, a već danas je moguće dobiti i povoljnije kredite kod poslovnih banaka za kupnju ili adaptaciju nekretnine s višim energetskim razredom.

Vlasnici stanova, mogu se odlučiti za zajednički energetski certifikat zgrade, što je za njih puno povoljnije ukoliko mogu postići dogovor oko istog. U protivnom, vlasnici mogu zatražiti i vlastiti energetski certifikat samo za svoj stan, što je za njih nešto troškovno nepovoljnije, ali ponekad jedino rješenje.
Ukoliko trebate energetski pregled, energetski certifikat ili jednostavno konzultacije - biti će nam čast i zadovoljstvo pružiti Vam stručnu i profesionalnu uslugu.

Upravitelji zgrada, pozivamo Vas na suradnju!
Nudimo Vam BESPLATNE SEMINARE o obavezi ENERGETSKOG CERTIFICIRANJA, kako bi vlasnicima stanova dali informaciju o obavezi energetskog certificiranja.
Javite se i osigurajte svoj termin!

Partneri